Antall Besøk. 78516

Hold musepekeren her. Les statistikk.

 

 

 

 

 

 

Kulturvandring Korslund

Kulturvandring Korslund

Mer om turen, lengre ned på siden.

Plakat

Fra Turen.

Nannestad Historielag ved Pål Kraabøl og Berit Schei Hagen inviterte mandag 12.10.2020 til kulturvandring i Holter – En rusletur fra Korslund til Finstadkampen. Det var strålende solskinn og godt frammøte, vi var 27 som ruslet eller kjørte strekningen.

Vi fikk høre om Korslund som trafikk knutepunkt. Her hadde bussene stopp og omstigning der Hovedvegen og Åsvegen møttes. Under krigen fylte de på knott her, senere ble det bensinpumpe og kiosk på stedet. Olaf Døhlen i Korslund hadde knottfabrikk og lager, han var nærmest grossist i knott og ved.  Vi fikk også se en bøtte med knott. Senere hadde Villy Moe sitt første snekkerverksted i lokalene.  I Korslund ble det bygd bolig og kontor for distriktslegen i Nannestad og Gjerdrum.

Ferden gikk videre til Fredrikstua, hvor Rigmor Lerengen fortalte om Døhlen Teglverk og Døhlen Landhandleri. Laurits Døhlen drev landhandleri her fra 1875, og teglverket fra 1885. Fra 1915 drev Herman Døhlen dette videre, senere overtok Josef Døhlen. Det var også postfordeling, medisinutlevering, bensinpumpe, og fryseri.

Vi fortsatte så mot Finstad, og tok en kort stopp der hvor Finstad meieri var. Meieriet var i drift fra 1901 til 1939, og var det minste i bygda. Da det ble nedlagt ble mjølka levert til Kjærstad Meieri fra gårdene i området.

Etter en kaffepause gikk vi så opp på Finstadkampen. Her er en avflatet gravhaug, og oppkomme som var gammelt vannreservoar for Finstad. Flere i følget fortalte om tradisjonen med fest der pinseaften, med trekkspillmusikk og dans. Utsikten er vid, ifølge tradisjonen skal man kunne se sju kirketårn (vi så bare to i dag).  

På Finstadsletta ligger Finstad skole. Første skole der ble bygd i 1864, nå står bygningen fra 1912 og deler av låven.  Finstad og Løken kretser ble slått sammen i 1950, og skolen ble deretter framhaldsskole for hele bygda fram til 1965.

Takk til alle som møtte opp og gjorde dette til en veldig hyggelig tur.

Bildene ligger i albumet: http://nannestad-historielag.org/m_19/

 

 

Foter
 
© Nannestad Historielag 2006 - 2024
webansvarlig@nannestad-historielag.org