Historiske Glimt - Møter - Kulturvandringer

Nannestad Historielag
Category Albums Files
Historiske Glimt
2 8
Historiske Glimt 2019 / Hovin


Hovin_B.jpg

Besøk hos Halvor Tangen på Sorenskrivergården Hovin Torsdag 25. april var Nannestad Historielag på besøk på sorenskrivergården Hovin. Vi ble tatt godt imot av Halvor, og med Bosse som medhjelper fikk vi servert julekake og kaffe. Huset har sin historie tilbake til 1762 i den form det har nå. Fram til 1815 var det sorenskrivergård. Bygningen er på 700 kvadratmeter og ble fredet allerede i 1923. Halvor Tangen med familie tok over gården i 2000 og har siden restaurert huset i samarbeid med Riksantikvaren og fylkeskonservatoren. Halvor fortalte om den lange prosessen med restaurering av gården. Spesielt kan vi nevne fargesetting, de originale vinduene og sist men ikke minst salen vi satt i. Salen har originale tapeter og kineserier fra 1700-tallet. Etter en lengre prosess med restaurering av tapetene og malerier var salen ferdig i 2017. Hagen er også restaurert med tidsriktige grusganger. Til slutt tok Halvor oss med på en omvisning i huset, hvor vi fikk se flere rom som var restaurert og tilbakeført til original fargesetting. En stor takk til Halvor som åpnet sitt hjem for oss og viste oss denne unike bygningen. Leder: Berit Schei Hagen

5 files, last one added on Feb 13, 2021
Album viewed 114 times

Fra Meieri til Melbybyen


bilde_3.jpg

3 files, last one added on Feb 14, 2021
Album viewed 105 times

2 albums on 1 page(s)

Møter i Historielaget
4 27
Kulturminneplan 2019


kulturminneplan.jpg

Kulturkontoret presenterte Nannestad kommunes delplan for kulturminner på oktobermøtet i Historielaget. Vi hadde besøk av Ronny Nilsen, Inga Lotte Nordbye, Hallgeir Garmo og Ingebjørg Lajord. Hallgeir gjennomgikk planen og fikk mange interessante innspill av historielaget medlemmer.

6 files, last one added on Feb 13, 2021
Album viewed 103 times

15 år siden Nannestad Bygdemuseum åpnet


Bilde_4.jpg

I år er det 15 år siden Nannestad Bygdemuseum åpnet, og dette ble markert 15. oktober.
Bosse Tangen fortalte om Tore Solheim og gaven han ga for at bygdemuseet skulle bygges. "Tanken er at de yngre skal få kjennskap til historien for bygda si", sa Solheim, som selv har bidro med en mengde gjenstander av forskjellige slag i tillegg til møbler og innredninger fra sin hjemgård Grindaker i Bjerke sogn i Nannestad. Videre fortalte Bosse om etablering av Stiftelsen Nannestad Bygdemuseum og avtalen med Nannestad kommune.
Gudmund Tangen fortalte om bakgrunnen for utformingen av museet, med linjene basert på de to ferdselsårene museet ligger mellom.
Lars Jahr var kultursjef da museet ble etablert, og han fortalte om den første tiden og utstillinger som ble vist de første årene.
Vi hadde også besøk av Solveig Starckjohann, som vokste opp på Skivulstad der museet nå ligger.
Villy Ruud framførte en sang, og Monica Moer overrakte en oppmerksomhet fra Nannestad kommune.
Det var godt oppmøte, og hele museet ble tatt i bruk.

4 files, last one added on Nov 02, 2022
Album viewed 54 times

Julemøte 2019


eik_09.jpg

Julemøte i Nannestad Historielag 11. desember hadde historielaget sitt tradisjonelle julemøte i strusset på Eik hos Alf og Eva Østrem Eik. Alf hadde fyrt oppi bakerovnen, og Eva hadde klar brød, vørterbrød og julekaker som ble stekt i den store bakerovnen. Eva hadde også kokt klubb og Gunn og Inger kokte krabbelurer. Vi snakket om den tida Eik var futegård, Liv leste diktet om småfuglene og til slutt sang vi julesanger akkompagnert av Villy. En stor takk til Alf og Eva som tar imot oss år etter år.

Alle bilder: Berit Schei Hagen

9 files, last one added on Feb 14, 2021
Album viewed 106 times

Januar 2020


Bilde_08.jpg

8 files, last one added on Feb 14, 2021
Album viewed 95 times

4 albums on 1 page(s)

Vandringer
3 19
Kulturvandring I Nannestad


Nygard_a.jpg

Torsdag 19.mai var vi klar for en ny vandring, denne gangen sørover fra Bygdemuseet til det gamle kommunehuset. Ola Habberstad og Villy Ruud ledet an mellom nye bygg i gamle trakter. Det er rart å se hvor forandret det har blitt i sentrum, og litt vemodig å tenke tilbake på hvordan det en gang var og de som bodde der tidligere. Vi fikk også en omvisning på tunet på Sandvang, fullt av historie. Deretter fikk vi informasjon om prestegården før vi stoppet vandringen ved det gamle kommunehuset. Kaffe og kaker ventet på oss da vi kom tilbake til museet. Det smakte godt, og praten gikk livlig. En fin tur, i godt vær og godt selskap.

4 files, last one added on May 25, 2022
Album viewed 76 times

Kulturvandring på Vigsteinmoen


Bilde_3.jpg

Tirsdag 21.juni var vi klar for kulturvandring på Vigsteinmoen. Cato Sand ledet oss på tur og grunneier Ole Vollaug var med som kjentmann og los. Det har vært mer enn 50 gravhauger her, det største området med gravhauger på Romerike. Dette er såkalte branngraver fra jernalderen. Selv om en del er ødelagt i årenes løp så er det fortsatt ca. 30 graver i skogen og på jordene. Det finnes dessuten kullgroper, dyregraver og spor etter gamle veier i skogen.
Vi gikk en fin runde og passerte en del av gravhaugene mens Cato og Ole fortalte. Det finnes også noen store furuer i skogen her, noen av dem kan være 500 år gamle. Vi kikket nærmere på noen av disse imponerende trærne. Selvsagt fikk vi også informasjon om Vigsteinen. Dette er antagelig den eneste bautasteinen fra denne tiden på Romerike, og selve steinen er ikke typisk for Romeriksåsen om området her. Etter rundturen smakte det godt med medbrakt niste og en god prat. En fin kveld i et flott område av bygda vår.

Bildene har også tekst.

7 files, last one added on Jun 29, 2022
Album viewed 73 times

Kulturvandring I Holter Oktober 2020


Bilde_01.jpg

Kulturvandring i Holter Oktober 2020 Nannestad Historielag ved Pål Kraabøl og Berit Schei Hagen inviterte mandag 12.10.2020 til kulturvandring i Holter – En rusletur fra Korslund til Finstadkampen. Det var strålende solskinn og godt frammøte, vi var 27 som ruslet eller kjørte strekningen. Vi fikk høre om Korslund som trafikk knutepunkt. Her hadde bussene stopp og omstigning der Hovedvegen og Åsvegen møttes. Under krigen fylte de på knott her, senere ble det bensinpumpe og kiosk på stedet. Olaf Døhlen i Korslund hadde knottfabrikk og lager, han var nærmest grossist i knott og ved. Vi fikk også se en bøtte med knott. Senere hadde Villy Moe sitt første snekkerverksted i lokalene. I Korslund ble det bygd bolig og kontor for distriktslegen i Nannestad og Gjerdrum. Ferden gikk videre til Fredrikstua, hvor Rigmor Lerengen fortalte om Døhlen Teglverk og Døhlen Landhandleri. Laurits Døhlen drev landhandleri her fra 1875, og teglverket fra 1885. Fra 1915 drev Herman Døhlen dette videre, senere overtok Josef Døhlen. Det var også postfordeling, medisinutlevering, bensinpumpe, og fryseri. Vi fortsatte så mot Finstad, og tok en kort stopp der hvor Finstad meieri var. Meieriet var i drift fra 1901 til 1939, og var det minste i bygda. Da det ble nedlagt ble mjølka levert til Kjærstad Meieri fra gårdene i området. Etter en kaffepause gikk vi så opp på Finstadkampen. Her er en avflatet gravhaug, og oppkomme som var gammelt vannreservoar for Finstad. Flere i følget fortalte om tradisjonen med fest der pinseaften, med trekkspillmusikk og dans. Utsikten er vid, ifølge tradisjonen skal man kunne se sju kirketårn (vi så bare to i dag). På Finstadsletta ligger Finstad skole. Første skole der ble bygd i 1864, nå står bygningen fra 1912 og deler av låven. Finstad og Løken kretser ble slått sammen i 1950, og skolen ble deretter framhaldsskole for hele bygda fram til 1965. Takk til alle som møtte opp og gjorde dette til en veldig hyggelig tur.

8 files, last one added on Feb 14, 2021
Album viewed 379 times

 

3 albums on 1 page(s)

54 files in 9 albums and 3 categories with 0 comments viewed 4,810 times

Random files
Bilde_03.jpg
Knott91 viewsKnott.

Fot: Berit Schei Hagen
Bilde_07.jpg
Finstad Skole202 viewsUtsikt mot Finstad skole.

Foto: Berit Schei Hagen
eik_09.jpg
Eik 982 viewsDet ble også stekt vørterbrød.
3a.JPG
Bilde 355 viewsOla forteller om dette huset som er flyttet til Sandvang fra Flatner
Hovin_3904.jpg
Hovin 390475 viewsHistorielagsmedlemmene benket inne i salen mens Halvor forteller. Foto: @Bjørn Lundberg
Nygard_a.jpg
Bilde 482 viewsEt glimt tilbake i tid. Nygård.
Bilde_04.jpg
Om Kart83 viewsAlle ser og lytter mens Tom forklarer om kart.

Foto: Svein Monsen
3.JPG
Et gammelt tre74 viewsCato ved en av de største og eldste furuene i området.

Last additions
Bilde_4.jpg
Bilde 488 viewsMonica Moer og Inga Lotte Nordby fra kulturkontoret overrakte blomster fra Nannestad kommune.Nov 02, 2022
Bilde_3.jpg
Bilde 388 viewsLars Jahr fortalte om den første tiden med museum og utstillinger som ble holdt.Nov 02, 2022
Bilde_2.jpg
Bilde 288 viewsGudmund Tanger forteller om utformingen av museumsbyggetNov 02, 2022
Bilde_1.jpg
Bilde 1115 viewsSolveig Starckjohann, Bosse Tangen og Villy RuudNov 02, 2022
Bilde_3.jpg
Kjempefuru130 viewsDet store treet, eller Kjempefuru!Jun 29, 2022
Bilde_2.jpg
Cato Forteller138 viewsCato forteller om Vigsteinen, og Ole skal fortelle om hvordan skogseiendommen kom til hans familie.Jun 29, 2022
Bilde_1~0.jpg
Kaffepause161 viewsDet var godt med kaffepause etter turen.Jun 29, 2022
4.JPG
Informanten taler135 viewsVi fikk informasjon om den gamle Trandumvegen.Jun 22, 2022