Historiske Glimt - Møter - Kulturvandringer

Nannestad Historielag
Home > Vandringer

Kulturvandring I Nannestad


Nygard_a.jpg

Torsdag 19.mai var vi klar for en ny vandring, denne gangen sørover fra Bygdemuseet til det gamle kommunehuset. Ola Habberstad og Villy Ruud ledet an mellom nye bygg i gamle trakter. Det er rart å se hvor forandret det har blitt i sentrum, og litt vemodig å tenke tilbake på hvordan det en gang var og de som bodde der tidligere. Vi fikk også en omvisning på tunet på Sandvang, fullt av historie. Deretter fikk vi informasjon om prestegården før vi stoppet vandringen ved det gamle kommunehuset. Kaffe og kaker ventet på oss da vi kom tilbake til museet. Det smakte godt, og praten gikk livlig. En fin tur, i godt vær og godt selskap.

4 files, last one added on May 25, 2022
Album viewed 57 times

Kulturvandring på Vigsteinmoen


Bilde_3.jpg

Tirsdag 21.juni var vi klar for kulturvandring på Vigsteinmoen. Cato Sand ledet oss på tur og grunneier Ole Vollaug var med som kjentmann og los. Det har vært mer enn 50 gravhauger her, det største området med gravhauger på Romerike. Dette er såkalte branngraver fra jernalderen. Selv om en del er ødelagt i årenes løp så er det fortsatt ca. 30 graver i skogen og på jordene. Det finnes dessuten kullgroper, dyregraver og spor etter gamle veier i skogen.
Vi gikk en fin runde og passerte en del av gravhaugene mens Cato og Ole fortalte. Det finnes også noen store furuer i skogen her, noen av dem kan være 500 år gamle. Vi kikket nærmere på noen av disse imponerende trærne. Selvsagt fikk vi også informasjon om Vigsteinen. Dette er antagelig den eneste bautasteinen fra denne tiden på Romerike, og selve steinen er ikke typisk for Romeriksåsen om området her. Etter rundturen smakte det godt med medbrakt niste og en god prat. En fin kveld i et flott område av bygda vår.

Bildene har også tekst.

7 files, last one added on Jun 29, 2022
Album viewed 52 times

Kulturvandring I Holter Oktober 2020


Bilde_01.jpg

Kulturvandring i Holter Oktober 2020 Nannestad Historielag ved Pål Kraabøl og Berit Schei Hagen inviterte mandag 12.10.2020 til kulturvandring i Holter – En rusletur fra Korslund til Finstadkampen. Det var strålende solskinn og godt frammøte, vi var 27 som ruslet eller kjørte strekningen. Vi fikk høre om Korslund som trafikk knutepunkt. Her hadde bussene stopp og omstigning der Hovedvegen og Åsvegen møttes. Under krigen fylte de på knott her, senere ble det bensinpumpe og kiosk på stedet. Olaf Døhlen i Korslund hadde knottfabrikk og lager, han var nærmest grossist i knott og ved. Vi fikk også se en bøtte med knott. Senere hadde Villy Moe sitt første snekkerverksted i lokalene. I Korslund ble det bygd bolig og kontor for distriktslegen i Nannestad og Gjerdrum. Ferden gikk videre til Fredrikstua, hvor Rigmor Lerengen fortalte om Døhlen Teglverk og Døhlen Landhandleri. Laurits Døhlen drev landhandleri her fra 1875, og teglverket fra 1885. Fra 1915 drev Herman Døhlen dette videre, senere overtok Josef Døhlen. Det var også postfordeling, medisinutlevering, bensinpumpe, og fryseri. Vi fortsatte så mot Finstad, og tok en kort stopp der hvor Finstad meieri var. Meieriet var i drift fra 1901 til 1939, og var det minste i bygda. Da det ble nedlagt ble mjølka levert til Kjærstad Meieri fra gårdene i området. Etter en kaffepause gikk vi så opp på Finstadkampen. Her er en avflatet gravhaug, og oppkomme som var gammelt vannreservoar for Finstad. Flere i følget fortalte om tradisjonen med fest der pinseaften, med trekkspillmusikk og dans. Utsikten er vid, ifølge tradisjonen skal man kunne se sju kirketårn (vi så bare to i dag). På Finstadsletta ligger Finstad skole. Første skole der ble bygd i 1864, nå står bygningen fra 1912 og deler av låven. Finstad og Løken kretser ble slått sammen i 1950, og skolen ble deretter framhaldsskole for hele bygda fram til 1965. Takk til alle som møtte opp og gjorde dette til en veldig hyggelig tur.

8 files, last one added on Feb 14, 2021
Album viewed 329 times

 

3 albums on 1 page(s)

Random files - Vandringer
Bilde_2.jpg
Cato Forteller104 viewsCato forteller om Vigsteinen, og Ole skal fortelle om hvordan skogseiendommen kom til hans familie.
4.JPG
Informanten taler99 viewsVi fikk informasjon om den gamle Trandumvegen.
Bilde_03.jpg
Knott84 viewsKnott.

Fot: Berit Schei Hagen
Bilde_07.jpg
Finstad Skole194 viewsUtsikt mot Finstad skole.

Foto: Berit Schei Hagen
Bilde_04.jpg
Døhlen98 viewsDøhlen landhandleri i dag.

Foto: Berit Schei Hagen
Bilde_08.jpg
Tjern91 viewsFinstadkampen.

Foto: Berit Schei Hagen
Bilde_02.jpg
Bøtteknott250 viewsVi har fått en bøtte med knott.

Foto: Berit Schei Hagen
2.JPG
På vandring65 viewsOle Vollaug og Cato Sand viste oss rundt i skogen.

Last additions - Vandringer
Bilde_3.jpg
Kjempefuru96 viewsDet store treet, eller Kjempefuru!Jun 29, 2022
Bilde_2.jpg
Cato Forteller104 viewsCato forteller om Vigsteinen, og Ole skal fortelle om hvordan skogseiendommen kom til hans familie.Jun 29, 2022
Bilde_1~0.jpg
Kaffepause105 viewsDet var godt med kaffepause etter turen.Jun 29, 2022
4.JPG
Informanten taler99 viewsVi fikk informasjon om den gamle Trandumvegen.Jun 22, 2022
3.JPG
Et gammelt tre65 viewsCato ved en av de største og eldste furuene i området.Jun 22, 2022
2.JPG
På vandring65 viewsOle Vollaug og Cato Sand viste oss rundt i skogen.Jun 22, 2022
1~0.JPG
Cato Sand68 viewsCato Sand forteller om gravhaugene. Dette er den største, ca.22 meter i diameter og 3 meter høy.Jun 22, 2022
Nygard_a.jpg
Bilde 469 viewsEt glimt tilbake i tid. Nygård.May 25, 2022